Wist u dat........ Hoe gunstiger het energielabel van de woning, hoe meer deze in trek is bij woningzoekers.

Uit de statistieken van Funda blijkt dat de woningzoekers duurzaamheid hoog op het lijstje hebben staan bij de zoektocht naar een nieuwe woning en dat woningzoekers steeds meer hun keuze baseren op het energielabel van de woning. In vergelijking met 2022 werd er in 2023 wel 260% meer gefilterd op het energielabel. Hiervan zoekt het grootste gedeelte van de woningzoekers specifiek naar een huis met een energielabel A (of hoger), B of C. 

Een energielabel D of lager is minder in trek óf de kopers hebben dan juist de wens om zelf energiebesparende maatregelen te gaan doorvoeren. Dat is ook niet vreemd aangezien de waarde van de woning toeneemt, wanneer er energiebesparende voorzieningen worden toegepast, met als gevolg dat ook het energielabel beter wordt. Hoe beter het energielabel, hoe meer de woningwaarde stijgt. Neem bijvoorbeeld een woning waarbij het energielabel van D naar A+ is gegaan, daarmee neemt de waarde van de woning in Zeeland met maar liefst 12% toe.

Wanneer je een hypotheek afsluit voor de aankoop van een woning kun je extra lenen, indien je dit gebruikt om de woning te verduurzamen, ongeacht je inkomen. Je bespaart daarna tenslotte op de energierekening en je woning neemt in waarde toe, daarom mag je een hogere (aanvullende) hypotheek afsluiten.

- € 20.000 voor een woning met energielabel E, F en G
- € 15.000 voor een woning met energielabel C en D
- € 10.000 voor een woning met energielabel A+++, A++, A+, A en B

Daarnaast kunnen woningeigenaren ook nog steeds investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) aanvragen voor bijvoorbeeld: isolatiemaatregelen, (hybride) warmtepompen, zonneboilers of aansluitingen op een warmtenet.

 

Taxatierapport nodig?

Indien je van plan bent je woning te verduurzamen kan het zijn dat de geldverstrekker vraagt om een taxatierapport van de woning met een waarde voor- en een waarde na de verbouwing, vraag gemakkelijk een taxatierapport aan via onze website via deze link.

 

Nieuw energielabel aanvragen?

Heb je bij jouw woning onlangs energiebesparende voorzieningen/maatregelen toegepast en wil je een nieuw energielabel laten opmaken met een geldigheid van 10 jaar? Ook hiervoor kan je gemakkelijk een aanvraag indien via onze website via deze link.